AC Planinetz

Новини

Кристина Георгиева изкачи Кан Тенгри, 7010 м*, в Тяншан

Изпратен от slavei на 20.08.2011 15:15

Кан Тенгри Получихме кратко радостно писмо  от Кристина Георгиева (АК "Планиец"), че на 4 август тази година се е изкачила на връх Кан Тенгри (7010 м нв*)  в Тяншан. Изпратила е и няколко снимки които прилагаме по долу.

През този сезон, който още не е завършил, 2 групи българи посетиха райна на Кан Тенгри в Тяншан. Едната група от север, а другата от юг. Както е известно и в двата случая нормалните пътища за изкачване се събират от ок. 6000 м. нагоре по стръмният Западен гребен на върха. Кристина се е изкачила по маршрута от юг. С изкачването си тя става една от малкото българки** изкачили този емблематичен за нас връх. В информацията си тя съобщава, че се е наложило да пребивава 3 дни на междинен лагер към върха, на височина ок. 6400 м. Въпреки ограничените възможности тя успя да ни изпрати и няколко снимки.

Поздравления Криси, с пожелания за още безаварийни изкачвания по високите върхове! Ще очакваме и по-подробен разказ.

Още двама българи са се качили на върха: от юг на 27 юли Иван Томов от "Приста" - Русе, и Младен Данков - от северната страна на върха, на 2 август 2011 г. Другата дама тази година в района на Тенгри е Милена Михайлова от "Планинец" - София. Информацията за нея е, че след кратко лекуване на по-ниска височина в момента отново е в базов лагер с цел изкачване на върха.

----
* За върха се съобщават различни височини: 7010, 6995 м и др.
** Вероятно втората. Първата българка изкачила Кан Тенгри е Йорданка Димитрова през 1990 г. от юг, с което става "Снежен барс".   

Бележки:  

 

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.