AC Planinetz

Новини

Тур "Дъгъл Хейстън" ("България 1300")

Изпратен от krisi на 02.07.2011 16:34

На 29 май 2011 г. Нина Караманолева и Кристина Георгиева изкатериха тур Дъгъл Хейстън на Централна стена на Враца.
Следва описание на тура по въжета.

Към схема на тура в Клаймбинггайд: http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=routeinfo&idRoute=104

1. Номерът на маршрута е 78 и личи добре.
Тръгва се по обрасла плоча от трета категория, има места за джаджи. На петнадесетия метър има три скални клина. На това място се траверсира наляво и се влиза във винкелче, което се вижда и отдолу. Може да се мине и изкуствено, иначе е около шеста категория. Площадката е малко по-нагоре на три клина.

2.Полегнало, обрасло винкелче. В ляво се продължава по една интересна полегнала плоча, има няколко клина. Следва още един винкел, където е и площадката.

3. Полегнали леки пасажи. Площадката е в началото на винкала.
От тук може да се продължи по тур Винкелите и за няколко часа да се излезе от стената.

4. Страхотно въже! Леко надвесен винкел с цепка, може би 6+/7-. Клиновете са малко (аз намерих два), но е супер за джаджи. Движенията са лесни за разчитане. Има постоянна трудност и няма много удобни почивки. Води се най-трудното по маршрута, но изглежда обикновено хората срещат повече проблеми по някои от уж лесните. Площадката е висяща, на три клина.

5. Винкелът продължава, но става все по-обрасъл. Най-трудни са първите метри. Цепката е пълна с трева, трудно е да се мине чисто (много по-трудно, отколкото предното въже). Площадката е удобна.

6. По познатия винкел започват да се появяват и дървета, както и свободни павета.
Площадката е в основата на гладката камина.

7. Гладката камина. Около двадесет метра катерене „гъзлем”. В началото е на джаджи, после се появяват и клинове. На излизането от нея има няколко клина и спит, поставени като за изкуствено преминаване. Таванчето се заобикаля отдясно. След това, ако човек е с 60-метрово въже, може да избегне правенето на площадка на един клин и да премине цялото кулоарче, в края на което има три клина. Точно 58 метра са.

8. Около десет метра много лесен траверс наляво и площадка на три клина в началото на цепката. Това е най- удобната за бивак площадка- в случай, че се наложи. Изглежда обитаема. :)

9. Нагоре по цепката на джаджи. Пише, че е четвърта категория, но е доста по-трудно. Някъде на петнадесетия метър нагоре по цепката има един много здрав спасителен клин. На същата височина в камината отдясно има стар клин с лента. Да не се ходи към него, защото траверсът обратно наляво към цепката е труден. После се продължава към дървото, което расте под надвесената част. Има клин и места за джаджи. Преминава се на широк разкрач- не толкова трудно, колкото изглежда. Следва пълен с камъни и дървета кулоар. Да се внимава много- падат точно при осигуряващия. В края му се прави площадка на стар клин, полуизсъхнало дърво и джаджи.

10. Десето и единадесето въже могат да се обединят, ако не трие твърде много и вторият тръгне на френска свръзка за 15-20 метра.
Катерене по неконкретизирани пасажи, ужасно ронливо.
Ориентир е една голяма гладка плоча, която се вижда от площадката. Тя се намира на петдесетия метър и се заобикаля отдясно. В основата и може да се направи площадка на джаджи. След заобикалянето и е съвсем лесно катерене. Първо се вижда оранжевата маркировка на пътеката и след като се продължи още наляво- клина на ПСС.

Бележки:  

 

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.